Masajul pentru gravide – necesitate sau moft?

Perioada sarcinii este, din mai multe puncte de vedere, cea mai frumoasa si solicitanta etapa din viata unei femei. Emotiile se traiesc la o alta intensitate, modificarile corporale se resimt continuu si simti in fiecare moment cum creste o minune. Cu toate acestea, sarcina presupune si o serie de provocari, precum gestionarea cu succes a sentimentelor ardente, mentinerea unei conditii fizice optime, coroborate cu sustinerea unui stil de viata cat mai sanatos posibil.

Masajul pentru gravide poate fi vazut drept un mod eficient si sigur de relaxare, fiind recomandat chiar si de medicii obstetricieni. Din pricina sarcinii, la nivelul organismului sunt resimtite frecvent dureri de spate si de picioare, accentuate si de o stare acuta de oboseala si stres, perfect normale unei asemenea perioade. Masajul de gravide este recomandat in oricare moment al sarcinii, insa este interzis femeilor care au afectiuni ale circulatiei sangelui (de exemplu, varice) si celor care experimenteaza o sarcina complicata.

In ceea ce priveste modul de desfasurare al masajului, sunt utilizate tehnici speciale, blandetea fiind termenul care defineste perfect procedura. In mod practic, pacienta este asezata pe un scaun special sau pe perne, pe o laterala si apoi pe cealalta, pentru a i se efectua masajul spatelui, ce relaxeaza musculatura trunchiului, zona lombara si fesierii. Mai apoi, se efectueaza apoi masajul picioarelor, pentru a preveni retentia de apa prin  imbunatatirea  circulatiei  sangvine si limfatice.

Beneficiile masajului pentru gravide sunt numeroase, resimtite chiar de la prima sedinta. De pilda, acest tip de masaj imbunatateste circulatia sangelui si drenajul limfatic, contribuind in mod direct la reducerea riscului de a ramane cu vergeturi dupa sarcina. De asemenea, previne aparitia durerilor musculare si reduce semnificativ durerile chinuitoare de spate si de picioare. Mai mult decat atat, relaxeaza tesuturile moi si chiar ajuta la dezumflarea picioarelor. Pe langa toate acestea, masajul de gravide ofera femeii o stare generala de bine, relaxand-o si reducand nivelul stresului la care este supusa.

Prin urmare, masajul pentru gravide nu este un moft, ci mai degraba o necesitate pentru a reduce la minimum neplacerile unei sarcini.