Peeling chimic
Procedura medicala estetica denumita peeling chimic presupune aplicarea unei substante chimice, cu concentratie cunoscuta si precisa, la nivelul pielii pentru a produce descuamarea controlata a tegumentului. Aceasta este o procedura dermato-cosmetica ce are la baza indepartarea celulelor moarte din straturile superficiale ale tegumentului, stimuland celulele din stradurile profunde sa seregenereze sis a produca elastina si colagen in vederea mentinerii tonicitatii si elasticitatii pielii.
Peelingul este o un tratament cosmetic folosit pentru a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii pentru a putea stimula functiile clulelor din straturile profunde. Majoritatea cunosc aceasta procedura sub denumirea de gomaj, o tehnica la care se supun foarte des femeile in vederea unei pieli cat mai catifelate si cu aspect tanar.
Efectuarea unui peeling chimic presupune parcurgerea unor etape. Pentru inceput pacientul va fi consultat de medicul dermatolog, se va stabili un diagnostic al afectiunii si se va hotari daca este necesara o astfel de interventie. In cazul in care este necesar, impreuna cu pacientul se va stabili tipul de peeling chimic necesar, numarul sedintelor necesare, efectele adverse posibile si rezultatele finale.
Peelingurile pot fi de doua feluri: chimice sau mecanice. Cel mecanic presupune masajul usor si superficial ce indeparteaza celulele moarte de la nivelul epidermei prin folosirea cremelor sau mastilor naturale cu continut de granule si particule abrazive. Cel chimic, presupune aplicarea unei solutii chimice la nicelul pielii cu scopul de a indeparta si distruge partile degradate ale tegumentului, in vederea accelerarii procesului de regenerare a pielii. Aceasta procedura se face doar la saloanele de infrumusetare, de catre specialisti.
Ce presupune procedura in sine?
- hidratare piele – se demachiaza fata;
- se aplica o solutie degresanta pentru indepartarea sebumului;
- se aplica peeling-ul chimic stabilit in urma consultatiei;
- in functie de varianta pentru care se opteaza, se pot aplica intre 1-4 straturi succesive, la interval de cateva minute;
- se indeparteaza cu apa sau solutie neutralizanta peeling-ul chimic aplicat;
- se aplica crema reparatoare cu efect de calmare;
- se aplica crema cu factor de protectie SPF 50+.
Tipuri de peeling chimic:
- foarte superficiale– presupune exfolierea stratului cornos, fara necroza epidermica;
- superficiale– presupune necroza unei parti a epidermului sau a unei parti a acestuia, fara depasirea membranei bazale;
- medii– presupune necroza intregului epiderm, a dermului papilar si a zonei superioare a dermului reticular;
- profunde– presupune necroza epidermului si a dermului pana la nivelul dermului reticular mijlociu.
Cand vine vorba de hidratare piele, fiecare dintre noi optam in general pentru anumite crème de fata care consideram ca ni se potrivesc. Insa nu intotdeauna alegerea facuta este si cea potrivita. In cazul in care aspectul pielii noastre nu este pe placul noastru este de preferat sa optam pentru hidratare de piele cu ajutor profesionist.
Indicatii:
- tratament acnee
- tratament cicatrici postacneice
- reducere pete pigmentare induse de sarcina, postexpunere la soare sau folosirea contraceptivelor orale;
- imbunatatirea aspectului pielii;
- atenuare semne de imbatranire (riduri);
- imbunatatirea texturii pielii;
- hidratare piele – aceasta devine mai fina, mai luminoasa si mai stralucitoare.
Contraindicatii:
- utilizarea recenta de izotretinoina (substanta folosita in tratamentul acneei);
- interventii chirurgicalefaciale recente;
- expunerea fetei laradiatii (efectuarea de radiografii);
- herpes activ in zona ce va a fi tratata;
- alergii la diferite medicamente;
- ten cu pigment inchis.
Efectele adverse:
- aparitiaeritemului
- modificari ale procesului de melanogeneza;
- formarea crustelor;
- reactii alergicela substantele folosite;
- infectii;
- modificarea sensibilitatii la soare.
In timpul aplicarii puteti avea senzatia de intepatura, de usoara durere sau arsura care nu va dura mai mult de 1-2 minute. Dupa finalizarea procedurii pielea va avea un aspect rosiatic care va tine cateva ore, care in caz de necesitate se poate acoperi prin aplicarea de fond de ten. Este obligatoriu sa se foloseasca crema cu factor de protectie SPF 50+ zilnic pentru a se preveni hiperpigmentarea postinflamatorie. Dupa 2-3 zile de la procedura, pielea va incepe sa se descuameze si va continua sa o faca timp de 1-4 zile. Este interzisa expunerea la radiatii ultraviolete si este obligatorie folosirea unei crème hidtratante pentru a se evita senzatia de uscaciune.
Dupa un astfel de tratament pielea trebuie ingrijita in mod corespunzator. Perioada de refacere difera in functie de tipul de peeling realizat. Pielea trebuie curatata si hidratata pentru a se preveni eventuale infectii, trebuie folosite solutii speciale, toate acestea sub supravegherea medicului dermatolog. Dupa finalizarea procesului de exfoliere, se recomanda ca pacientul sa foloseasca crème cu protectie solara si sa evite epunerea la razele soarelui pe cat de mult posibil, straturile regenerate fiind foarte sensibile la actiunea nociva a soarelui.
Leave A Comment